Blogg gratis Logga in

Viktigt och Oviktigt

Jaris | 04 Okt, 2011 | Huvudkategori | (2103 Läst)

Kanelbullens dag

Jag brukar inte köpa kanelbullar så ofta men råkade göra det igår, köpe Findus frysta kanelbullar som är hur goda som helst upptinade i mikron :-)

Det här passade ju bra med tanke på att det tydligen är kanelbullens dag idag 4 oktober så det blir ett par kanelbullar idag också :-)

kanelbulle

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober och är en i Sverige årlig temadag, som instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt, då projektansvarig för Hembakningsrådet, en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare. Idén lanserades av Hembakningsrådet. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, och att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Kanelbullens dag uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.

Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen och en "tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag"

Källa: Wikipedia
En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor