Blogg gratis Logga in

Viktigt och Oviktigt

16 Feb, 2007

Jaris | 16 Feb, 2007 | Huvudkategori | (1295 Läst)

Prenumerera på RSS och se dina favoritbloggar uppdateras

Ok det är dags att jag tar tag i det här med RSS också och hur man bäst håller sig uppdaterad på när ens favoritbloggar uppdateras hos oss :-) Det kom en fråga i forumet från "pinkbike" om hur man övervakar bloggarna för att se när dom uppdateras.

Det är det som RSS-flödena är till för att prenumerera på favoritbloggarna och jag erkänner att jag inte ens har testat det mer än att få RSS att funka :-) Eftersom inte alla går in i vårt suveräna forum ;-) Här är frågan:

Kan man lägga till olika bloggar på en typ "övervakning" så man ser om direkt om en blogg är uppdaterad? Typ om man har nån blogg man gillar? Hur gör man då? "

Mitt svar

Du kan använda RSS till det, du behöver någon RSS-läsare till det som hanter dom där rss-flödena. Undrar om inte nån webbläsare har inbyggd rss-läsare också ? I varje blogg så finns det en meny RSS, Syndicate eller syndikera där finns rss-flödena.

Gratis rss-läsare är bl.a Active Web Reader
http://www.deskshare.com/awr.aspx Shapereader http://www.sharpreader.net/ och Freereader http://www.feedreader.com/ vilken som är bra eller om det finns bättre vet jag inte, någon annan kanske har koll på RSS och läsare till dom ?

Jag har ärligt talat aldrig testat RSS, kanske dags att testa hur det funkar nu så att jag får lite hum om det

Mitt svar efter test av Freereader

Jag testade Freereader http://www.feedreader.com/ för siten såg bäst ut av dom jag föreslog. Den fungerade bra, när man har installerat programmet så går man till en blogg t.ex min då http://jaris.bloggsite.se/ i menyn under RSS så klickar man på exempelvis RSS 2.0

Kopiera adressen uppe i adressfältet som du kommer till
http://jaris.bloggsite.se/rss/rss20/3 gå sen in i programmet Freereader till menyn Fil sen välj Ny kanal, där skriver du in adressen http://jaris.bloggsite.se/rss/rss20/3 klicka OK.

Då har du skapat den kanalen, sen om du har programmet freereader som ikon nertill på din dator så högerklickar du på den och väljer Uppdatera samtliga kanaler så får man upp ett meddelande ifall det är något nytt skrivet i bloggarna som du bevakar.

Undrar om det inte finns något annat program som uppdaterar sig själv och säger till när någon har skrivit nåt nytt ?

Nu får ni gärna ge era synpunkter och test av RSS-läsare och vilken som kan vara bäst ?

/jv
Kommentarer

 1. Den RSS läsare som jag tycker är bäst (efter en kort marknadsundersökning) hittas på:

  http://www.feeddigest.com

  Till och med värd att betala en slant för (90:- per år eller likn)

  /Peter

  Skrivet av Peter — 17 Feb 2007, 00:32

 2. Tack för tipset. Uppdaterar den sig själv och säger till om det är något nytt skrivet ?

  Då kan jag tänka mig att betala för den för det är en funktion som är värd en del och 90 kr per år är ju ingenting att bråka om :-)

  Skrivet av Jari — 17 Feb 2007, 00:39

 3. Vad jag tyckte var bra med feeddigest lösning var det enkla gränssnitten att formatera RSS-flödet till HTML-kod som kan skräddarsys efter eget tyckte. Men det som har gjort att jag betalar för tjänsten är att man i en enda ström kan kombinera flera RSS-källor.

  Det är en passiv RSS-läsare, och uppdateras endast om någon läser den. Det går inte att bädda in den i en egen serverlösning, utan tjänsten ligger på deras server.

  Kanske inte det du var ute efter?

  Skrivet av Peter — 17 Feb 2007, 01:35

 4. Nej det verkar som att det programmet är för websiter vilket jag borde sett när jag kollade lite snabbt ;-)

  Nu vill jag få tag i en läsare för användare som kan se när siter/bloggar uppdateras, alltså andra sidan av RSS ;-)

  RSS funktionen finns redan integrerad på bloggsite.se och nu behövs en bra och helst gratis läsare för användare så att dom kan prenumerera på RSS-flöden hos oss, så när någon skriver i sin blogg som någon prenumererar/bevakar så talar läsaren om att den bloggen har uppdateras så gå dit och läs nu ;-)

  Skrivet av Jari — 17 Feb 2007, 01:57

En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor